A tervezés első lépései!

2017-10-19

Bejegyzésünk azért íródott, mert szeretnénk ismertetni az olvasóval az épületgépészeti tervezések fő állomásait. Ebben a cikkben az első lépésekről lesz szó. Tartosn velünk, megéri!

Az épületgépészeti tervezés első lépése az építtetők igényeinek megismerése, a műszaki irányvonalak meghatározása. Erre kitűnő alkalom egy személyes egyeztetés, ahol megismerkedhetünk a leendő tulajdonosokkal és lehetőségünk van válaszolni a felmerülő kérdések sokaságára. Részletesen megbeszélhetjük az épület sajátosságait, a későbbi lakók felhasználói szokásait és legfontosabb szempontjaikat.

Minden tulajdonos saját fontossági sorrend alapján adja meg az irányvonalakat. Valaki az alacsony beruházási költséget emeli ki, egyes esetekben viszont a kényelem és a komfort az elsődleges.

Az irányvonalak megismerését követően ismertetjük az alkalmazható műszaki megoldásokat és azok költségvonzatait. Igen, a költségeket. Nem a tervezés költségeiről beszélünk, hanem a gépészeti rendszerek áráról. Fontos, hogy olyan gépészeti rendszert javasoljunk az építtetőknek, mely szinkronban van szükségleteikkel és a ráfordítani kívánt összeggel is. Energetikailag hatékony, megfizethető és felhasználóbarát rendszereket javaslunk ügyfeleinknek.

A tervezés első lépései!

Az egyes rendszerek költségeinek megismerését követően, könnyebb az adott épülethez legalkalmasabb gépészetet meghatározása. A döntéshez előzetesen elkészítjük az energetikai számításokat, ami alapján pontosan tudjuk az épület fűtési és hűtési energiaigényeit. Az elkészült számításokkal modellezni tudjuk az alkalmazható gépészeti rendszerek várható üzemeltetési költségeit. Az üzemeltetési költségek nagyban függenek a felhasználói szokásoktól, ezért fontos a számításokban alkalmazott peremfeltételek tisztázása.

Az előzmények alapján már elegendő információval rendelkezünk a gépészeti rendszerek kiválasztásához. A döntést követően elkészíthető az épületgépészeti engedélyezési tervdokumentáció, melyet a gépészeti kiviteli terv fog követni.

Épületgépész tervező részére, az energetikai számításokhoz biztosítani kell:

  1. Építész alaprajzok (tájolással), metszetek, rétegrendek (padló, fal, stb.) leírása, Tájolás, helyiségek megnevezése
  2. Nyílászárók hőátbocsátási tényezői
    Uf - Az ablak keret hőátbocsátási tényezője (W/m2K)
    Ug - Az ablak üveg hőátbocsátási tényezője (W/m2K)
  3. A tervezett lakók száma