Légtechnika

2015-11-04

A légtechnikai rendszer létesítésének alapfeltétele, hogy legyen honnan szellőztetésre alkalmas friss levegőt vételezni, illetve hogy az elhasznált levegőt legyen hová kivezetni.

Az energia hatékony épületekben nagy százalékában találkozunk légtechnikával, amit elsősorban az energetikában játszott szerepe indokol. Viszont további szempontokat is figyelembe kell vennünk, melyek a következőek:

Friss levegő biztosítása légtechnika segítségével

Az egészséges emberi szervezet számára szükséges levegő mennyiséget folyamatosan biztosítani kell, ellenkező esetben rossz közérzettel és koncentrációs zavarokkal szembesülhetünk. Ennek oka, hogy a levegőben lévő széndioxid (CO2) feldúsul. Gyakorlatban ez ablaknyitással, majd átszellőztetéssel ellensúlyozható, viszont nincs lehetőségünk ezt naponta többszöri megismételni. Téli időszakban válik tarthatatlanná ez az állapot, hiszen a nagy hidegben nem szánjuk rá magunkat a külső hideg levegő bejutatására. Hagyományos épületeknél ez kevésbé gond, mivel a szerkezetek tömítetlenségéből kifolyólag nagy a természetes filtráció (természetes légáramlás a külső és belső tér között). Más házaknál, mint a jól szigetelt, légtömör modern házaknál „sajnos” ez nem várható el, így valamilyen megoldást kell találnunk a friss levegő épületbe jutatására. A légtechnika rendszerek folyamatosan szabályozott módon hidalják át a szellőztetés problémakörét. Amennyiben csak frisslevegő biztosítása a célunk, egyszerűen csak szellőztető rendszerekről beszélünk. Alkalmazássukkal minden helyiségben rendelkezésre áll a jó közérzethez elengedhetetlen, alacsony CO2 tartalmú friss levegő.

Légtechnikával csökken a porterhelés

Házimunka velejárója a felgyülemlett por eltakarítása, hetente akár több alkalommal. A régi „ablakot kitárom” módszer esetében a beáramló külső levegőben található porszennyeződés kellemetlen lakótárssá válik otthonunkban. Mindez megakadályozható, ha a szellőztetést egy szűrőn keresztül végezzük, erre lehetőséget ad minden szellőztetőrendszer. Ezekben a rendszerekben minden esetben egy szűrőelem kerül elhelyezésre, amely a levegőben lévő szennyeződéseket elsősorban port, hivatott kiszűrni. Hatékonyságukat tekintve különböző sűrűségű szűrök állnak rendelkezésre, a levegő felhasználásától függően. A lakóépületekben egyre előtérbe kerül a pollenszűrők alkalmazás, melyek csökkentik az allergiában szenvedők megpróbáltatásait.

Összességében nézve tisztább, egészségesebb levegő állhat rendelkezésünkre otthonunkban a szellőztetőrendszerek alkalmazásával.

A légtechnika segít az épület szerkezet állag megóvásában

Hagyományos épületeknél gyakran találkozhatunk nedves, rosszabb esetben penészes, gombás falakkal, sarkokkal. A kiváltó okok általában a nem megfelelő épületszerkezet kialakításban keresendőek. Temérdek csodaszert találunk például a kellemetlen penész eltüntetésére, de használatuk többnyire csak ideiglenes megoldást eredményez. A bajok kialakulásában jelentős szerepet játszik a helyiség páratartalma, mivel a levegőben lévő pára kicsapódik a hideg felületre, ezzel létrehozva a penészképződés ideális körülményeit. A mesterséges szellőztetés egyik legfőbb előnye, hogy a folyamatos légmozgás az épületben keletkező párát elszállítja, lecsökkentve a penész kialakulásának lehetőségét. Fontos, hogy elkerüljük a penészfoltok és gombák megtelepedését, melyek egészségtelen spórákkal áraszthatják el békés otthonunkat!

Komfortnövelés légtechnikai megoldásokkal

Az előzőekben taglalt szempontok mellett az emberi komfort tényezőt is meg kell említenünk. Technikai fejlődésünk mozgatórugója a közérzet jobbítása, a kényelem növelése, az élet könnyítése. A szellőztető rendszerek használatával otthonunk komfortszintjét növeljük, a folyamatos friss levegő biztosításával, energia megtakarítást eredményezve, pormentesen, huzat- és zajhatás nélkül.

Légtechika segítségével a levegő CO2 tartalma is szabályozható

Általában a lakó épületek különböző funkciójú helyiségekből állnak össze, melyekben eltérő szennyező anyagok keletkeznek. A két legismertebb szennyező anyag a CO2 (szén-dioxid) és a levegő víztartalma (páratartalma).

A belső levegő CO2 tartalma, az épületben tartózkodó emberek ki- és belégzésével változik. Max von Pettenkofer (1819-1901) tantermi mérések alapján jött rá, hogy komoly hatást gyakorol az emberi közérzetre a levegőben lévő CO2 tartalom változása. Ennek megállapításához folyamatosan mérte egy tanteremben levegőjében található szén-dioxid mennyiségét.

A levegő CO2 tartalmát ppm-ben mérjük. A tiszta levegőben átlagosan 360 ppm (= 0,036 tf% térfogatszázalék) mennyiségű szén-dioxid található, városokban gyakran a 470 ppm-et is eléri.

A CO2 tartalom emberre gyakorolt élettani hatásai:

  • 1.000 ppm „A jó levegő” határa, Pettenkofer számnak is hívjuk
  • 25.000 ppm Nincs még jelentős élettani hatása.
  • 30.000 ppm Erős, mély légzés
  • 40.000 ppm Órákon át fejfájást, fülzúgást, szívdobogást, szédülést, pszichikai izgalmat okoz
  • 50.000 ppm 0,5 – 1 alatt halált okozhat
  • 80.000 – 100.000 ppm Azonnali halál

25.000 ppm-nél “Nincs még jelentős élettani hatás” ami nem azt jelenti, hogy nincs hatással közérzetünkre, teherbírásunkra. Mára gyakorlati tapasztalatok is bizonyítják, hogy egy iskolai osztályteremben jelentős teljesítménykülönbség mérhető a hagyományos szellőztetés nélküli és a „A jó levegő”-t használó diákok között.